Magyar fajták

Magyar kutyafajták

Az FCI 9 magyar fajtát tart nyilván. Ez a kilenc fajta két fő csoportba sorolható. A terelő és pásztorkutyák, valamint a vadászkutyák.

Pásztorkutyáink:

Puli, Pumi, Mudi, Kuvasz, Komondor.

Vadászkutyáink:

Magyar agár, Erdélyi kopó, Rövid szőrű magyar vizsla, Drótszőrű Magyar vizsla.

Pásztorkutyáink:

Kuvasz

Egyik legősibb kutyafajtánk, honfoglaló őseinkkel együtt érkezhetett hazánk területére. A Kuvasz tiszta vérben való fennmaradását a nemes megjelenésének és jellemének köszönheti.
Napjainkban leggyakrabban házőrzésre használják, de egyre többen a sportkutyázás területén is jeleskednek vele.
Miért szeretjük: Impozáns megjelenése, kiegyensúlyoztt természete, kiemelkedő tanulékonysága, és csládszeretete miatt.  A Kuvasz fajtaleírása.

Komondor

A komondor megjelenése a 13. századra tehető. Ekkor érkezhetett a haszonállatok mellett a Kunok kutyájaként. Az egyedülálló külleme megkülönbözteti a többi fajtától. Megvesztegethetetlen házőrző. A kutyakiállítások egyik legimpozánsabb kutyája.

Miért szeretjük: Független, visszafogott természetű kiegyensúlyozott, szívós kutya. Önnálló gondolkodású, a saját belátása szerint cselekszik. Buzgón őrzi a territóriumát, és a hivatlan vendégeket nem engedi be a kertbe. A komondor fajtaleírása.

 

Puli

Pásztorkutyáink közül a legismertebb fajta. A komondorhoz hasonlatos különleges szerkezetű szőrköntösa van. Eneregikus a gazdájára mindíg figyelő kutya.

Miért szeretjük:Élénk inteligens, testméretét meghazudtoló vehemenciával őrzi a házat. Remek társ a sportok terén. A puli fajtaleírása.

 

 

 

Pumi

A pumi őshonos kutyafajtánk, hazánk területén, a 17-18. század folyamán alakították ki a puli és a merinói juhnyájakat hazánkba kísérő terrier jellegű pásztorkutyák kereszteződéséből. Így jött létre a pulinál rövidebb szőrű, lebicsakló fülű terelőkutya, amely gyorsan népszerű lett a pásztorok között, hiszen minden jószág mellett használható volt. A pumi elnevezést, amely valószínűleg Pomeránia nevéből származik, először 1795-ben írták le.
Miért szeretjük: A pumi egy négy lábon járó vitalitásbomba, amelynek energiája kimeríthetetlen. Rendkívül éber, véleményének mindig hangos csaholással, ugatással ad hangot. Gyorsan tanul, hihetetlenül mozgékony, ideális a különböző kutyás sportok űzésére. A pumi fajtaleírása.

Kapcsolat

MEOE Miskolci Önálló Jogú Szervezete

Levelezési cím:
3526 Miskolc
Állomás u. 5.

Bankszámlánk: OTP Bank Zrt 11734004-20012649-00000000
IBAN Code: HU30-11734004-20012649-00000000

Telefonos elérhetőségeink:

Kádár János: +36 30 9631 352
(elnök, általános ügyek, rendezvények, számlázás)

Hajdu Ágnes: +36 30 2490 240
(rendezvények)


E-mail: meoemiskolc@gmail.com